• Text Hover

CHIGWELL FAMILY HOME

Situated on one of the Village’s most desirable tree lined streets is this 13,000 square foot new build family home. Making use of light brick and various artistic bonding methods, this mock Jacobean house has incorporated all of the conveniences of modern living. Apportioned over 4 floors, the house includes a basement level with large pool, a wellness area incorporating a spa pool, steam room, and sauna as well as a massage room. This floor also includes an entertainment room, a cinema and a gym all overlooking a large landscaped rear garden. On the ground floor there are several principle reception rooms including a formal living room and formal dining room, a guest WC, a study, as well as a large family room / kitchen / diner with the piece de resistance being the triple volume entrance hall. The first floor comprises a master suite with dressing room and en suite bathroom and 3 children’s en suite bedrooms, while the guest suite and further guest bedrooms are all located on the top floor.

René Dekker Design was called in early on during the build stage for this prestigious Interior Design project, and our remit was to help the clients complete the Luxury Interior Design, by choosing unique finishes and fabrics, in keeping with their original vision and furniture choices. We worked closely with the architect to ensure continuity in the design thread, specifying architectural details such as skirtings, doors and architraves as well as sourcing and confirming finishes such as the marble and the bespoke carpets.

Stepping into the entrance hall, one can’t help but be inspired by its sheer grandeur, expressing itself within this triple volume space. A fabulous contemporary chandelier with hundreds of lights dominates the space, shining brightly like little stars each one individually illuminated as if cascading from the heavens! To avoid the clichéd developers feel, a bespoke copper infused balustrade was designed running from Ground to second floor, allowing the house one of its many original features. Finally we included two over-scaled gilded mirrors and a formal circular table within the Interior Décor to compliment the space. All of the main rooms lead on from this hall via large double doors.

The main Reception Room Design can easily accommodate 15-20 people and makes use of several conversation areas. As with most of the principle rooms, this one overlooks the rear formal landscaped garden, not only giving the room a commanding presence but flooding it with lots of natural light. The colour palette has been limited to neutrals and naturals with a small infusion of black to highlight as well as a liberal smattering of gilded surfaces which brings out a rich quality in the highly stylized furniture. We also created a feature wall, engaging the services of a muralist to render a white wisteria on the gold silk wall covering. Further features include contemporary ‘icicle style’ chandelier and wall lights as well as a bespoke marble fire surround. As with many of the René Dekker interiors, texture played a big role in the choices for the finishes, allowing you to discover further layers of the scheme. The formal dining room is at the front of the house and relates a lot with the reception room in terms of the palette. Again we made use of a muralist to create the ‘Rose Garden’ feature wall on the taupe sile wall paper. The room includes a 12 seater glass dining table, luxury sculptural gilded dining chairs as well as a formal storage/server unit. The large Family room/diner/kitchen occupies the lion’s share of the ground floor, giving ample room for family entertaining. To one end there is a TV space with a large L shaped sofa. Nestling between the kitchen and TV space is the informal dining area where we included an 8 seater table and chairs. The kitchen is resplendent in tones of grey and white with an accent wall of cupboards made from Olive wood with its distinct exaggerated figuring. Further rooms on this floor are the Guest WC decked out in white and grey marble as well as the Study.

Stepping out of the lift in the basement level, you are immediately greeted by a vast Swimming Pool Design and relaxation space. To the left is the pool which has cleverly integrated the spa bath into the design. The stand out High End design features here are the little crystal ceiling lights, the waterfall and the ocean blue mosaic, which all compliment the neutral grey and taupe scheme. Just next to spa, a doorway leads you to the wellness area where the architect incorporated a generous steam room tiled from floor to ceiling in the same ocean blue mosaic, two change rooms, a sauna and a massage room. Illumination was paramount on this floor due to limited natural light and the interest was achieved by creating a scheme using mostly coffer and indirect lighting, creating an exciting rectilinear and architectural composition. To the right an open plan relaxation space comprising of a family of dark rattan pool lounders and a modular sofa with tables. Behind this is an open, glass fronted gym, housing the most up to date Technogym equipment and to the left is the entertainment space with a fully stocked bar and a large screen TV for watching sports.

Accessible from the Entertaining room is the jewel in the crown, the Award Winning Cinema Design, a pet project for the Top London Interior Designer, René Dekker Design, due to the client wanting to spend a limited budget on decorations. Inspiration came from the Art deco era Porta Romana wall lights, which in turn inspired the suede upholstered, close nailed screens. To make the space child proof, the bespoke Hollywood style furniture was upholstered in a Moon Gold vinyl, making it on the one hand easy to clean yet keeping it within the spirit of the design. The space has a two tier floor allowing the children sitting at the back to easily watch the screen. Further luxury is added with the introduction of scatter cushions in rich sophisticated silks and velvets, pulling together the sophisticated palette. The walls are hung in greige suede and the scheme is completed with the installation of a colour co-ordinated bespoke carpet.

The first level landing occupies a large part of the footprint and has an almost surreal feeling due to its floor to ceiling windows on both sides giving the impression one is floating above the landscape. The feeling is enhanced by the fact that it is unusual to have the luxury of so much space not associated with any particular room. To the front we placed two over-scaled arm chairs where one could sit on a winter’s day and overlook the landscaped front garden or perhaps play chess or read. Leading off to the left is the master suite, magnificent with its soft pink and taupe palette, glass bedside lights with silk shades and gilded headboard with soft leather upholstery. The silk embroidered curtains are luxurious, beautifully pleated and interlined for fullness and set off the art Deco arm chairs which have been covered in a delicate pink satin velvet. The master en suite is the perfect addition to the bedroom, large and well-appointed with its centrally located bath and matching double vanity, daringly upholstered in faux lizard skin. The indulgence is further heightened with the use of book matched marble on the feature wall in the walk in shower.

Each of the three children have their own unique en suite rooms, one in blue with yellow accents, one in pink and purple and the last in orange and blue. Personalised upholstered wardrobe doors, work in harmony with matching headboards, complimenting lacquered bedside tables and other occasional furniture. Finally on the top floor there is a guest suite comprising of a guest lounge, large bedroom, walk in wardrobe and en suite bathroom and a further guest en suite bedroom.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly.Update my browser now

×